Maksimalt oksygenopptak (V02maks)

V02maks er et mål på kroppen sin maksimale evne til å ta opp oksygen og gir deg et svar på hvor god kondisjon du har. Testen utføres ved å løpe (evt gange) på tredemølle eller sykle på sykkelrulle. Personen varmer opp i 20-30 min på egen hånd i forkant av testen. Testen varer i 4-10 min med økende belastning til utmattelse. Den maksimale hjertefrekvensen blir også registrert for kartlegging av pulssoner. Dersom V02maks-testen kommer etter testing av laktatprofil gjennomføres ingen oppvarming på forhånd.

Laktatprofil

Personen jobber i 5 min perioder med trinnvis økende belastning. Sykkel på sykkelrulle eller løp (evt gange) på tredemølle. For hver belastning blir laktatkonsentrasjonen, hjertefrekvens og subjektiv følelse (Borg skala) målt. Testen starter på lav belastning og avsluttes på moderat-høg belastning. Varigheten er 30-50 min. Dette er en veldig nyttig test for alle som trener løping og sykling, uansett nivå. Vi får kartlagt terskelfart som er essensiell for å legge treningsarbeidet på riktig nivå.

Spenst Førde anbefaler at både laktatprofil og VO2maks testes etter hverandre som en kombitest. Dette for å gi en bedre skildring av personens kapasitet. Testene bør utføres 2-6 ganger i året. Hensikten er å måle utbyttet av treningen og kartlegge intensitet og belastning i treningen videre.

 

Coaching         

Vi kan hjelpe deg med personlig tilpasset treningsprogram for kondisjonsidretter som svømming, sykling og løping. Du vil få personlig oppfølging fra egen coach som lager treningsprogram for deg hver uke, tilpasset ditt mål med treningen. Vi utfører også veiledningstimer for forbedring av teknikk innenfor disse idrettene.Dersom du er interessert i testing eller coaching, eller ønsker meir informasjon og ein uforpliktende prat rundt dette så kan du ta kontakt i skjemaet under!

 

Jeg ønsker å bli kontaktet for en uforpliktende prat: